Indstilling og begrundelse vedr. Røjklit Havn v/ Bodil Schmidt

Røjklit Havn under Lodbjerg Hede Grundejerforening til Årets Forening.

”Jeg nyder at være i naturen. Jeg lader op i naturen. Samtidig så udvider naturen også min horisont. Jeg kan lide at sove i naturen, da det er skønt at komme ud og opleve naturen på tæt hold og få en masse frisk luft,” udtaler en gæst, som havde søgt overnatning i shelters på Røjklit Havn.

Er du på cykel, gåben eller kommer du sejlende, så byder Røjklit Havn velkommen til den allerbedste naturoplevelse. Her findes 3 shelters lavet af rusepæle, bål- og grillplads, borde/bænkesæt og en stor sandkasse. Desuden er der toilet, som dagligt bliver rengjort af frivillige og et køkkenbord med rindende vand. Men da der er rift om pladsen, er det klogt at booke overnatning i forvejen gennem Naturstyrelsen. Røjklit Havn er meget mere. Som det er sket gennem tiden, så sejler fjordfiskerne stadig ud fra havnen for at få aborre, helt og brasen på krogen og i de opsatte net. Havnen har 40 bådpladser, og mange af dem er optaget af lokale fiskere. Lokale fjordfiskere, som kender området og gerne vil videregive fortællingen omkring livet ved fjorden og samtidig er foregangsmænd, når der skal udføres et stykke arbejde med vedligehold og nyanskaffelse. Holmsland Skole bruger havnen og fjorden i deres udeskole. I en periode med restriktioner har det været et fint udendørs klasselokale i passende gå/cykelafstand til skolen. Ikke blot de yngre fra området søger havnen. På gode sommerdage fylder Holmbohjemmet bussen, pakker kaffekurven og sætter sig i madpakkehuset for at nyde udsigt og måske fortælle om den svundne tid.

Havnens madpakkehus danner på alle tider af året ramme om møder, frokoster, fødselsdage og er stedet, hvor man på tur kan nyde en madpakke eller en kop kaffe. Ligesom toiletbygningen på havnen, så rengøres og vedligeholdes madpakkehuset af frivillige.

Siger man Røjklit Havn, så siger man også Friluftslaugets Kajakklub under HGU. Medlemmer fra nær og fjern søger og bliver fanget af dette friluftssted. Her er mulighederne samtidig med at klublivet blomstrer. Er du med i klubben, så er onsdagene ”hellige”. Alt andet må vige, når friluftsfolket mødes, og de 30 kajakker bliver taget ud af containerne og båret ned til vandkanten. Klubben rummer nybegyndere og garvede havkajakroere i alle aldre. Er du nybegynder stilles straks en rokyndig til rådighed. Alle klubaftner sluttes af med servering i madpakkehuset eller i det fri, hvis vejret tillader. Aftenstemning på havnen, som er rygtedes, så også en del ”landkrabber” lægger vejen forbi. Friluftlauget har installeret vaskeplads og har sørget for opbevaringsplads til klubbens kajakker i to store containere. Mulighederne for at stifte bekendtskab med det våde element og tage på kajaktur benyttes af flere efterskoler og firmaer, som kan leje sig ind til udstyr og instruktion. SUP har det sidste år fundet indpas på havnen, og denne sportsgren vil uden tvivl vokse på stedet.

Anden søndag i september har Røjklit Havn de sidste 7 år (med undtagelse af 2020, hvor der måtte aflyses p.gr.a Covid -19) dannet ramme om Naturens Dag i Naturens Rige. En dag som samler 400-500 mennesker fra nær og fjern til oplevelser til vands og på land. Et arrangement, hvor vi mødes på tværs af 9 foreninger, som har forskellig brug af naturen, men alle har en glæde ved at færdes i den fri natur. Røjklit Havn er det perfekte mødested på Naturens Dag, og allerede nu glæder vi os til i samarbejde at kunne præsentere programmet for 2021.

Røjklit Havn ejes af Skov- og Naturstyrelsen, men er forpagtet ud til Lodbjerg Hede Grundejerforening. Lodbjerg Hede Grundejerforening har på bedste måde sørget for udbygning og vedligehold af stedet, hvad har resulteret i, at vi her har det allerbedste fristed, som benyttes af lokale og turister. Røjklit Havn er blevet et mødested for sommerhusfolket og de lokale. Et møde, som har været grobund for mange gode tiltag og forståelse for hinandens interesser. Det er derfor med glæde og stolthed at kunne foreslå Røjklit Havn under Lodbjerg Hede Grundejerforening til Årets Forening 2021.

Brug din stemme på Røjklit Havn. Det kommer os alle til gavn.